Tequila

Tekila(Tequila) potiče iz 16. stoljeća, tada je prvi put napravljena blizu grada Tekile po kojoj je kako i sami pogadjate dobila ime.Kokteli su ledeni napitci od vina ili alkoholnih pica koji su  pomiješani sa destiliranim sastojcima aroma.Mozemo slobodni reci da je tekila mozda najpopularnije pice danasnjice,sto zbog svojih raznim vrsta i ukusa sto zbogsvog carobnog ovjezenja.Tekila se pravi od biljke " Plava Agava".

 

Medjutim, mnogi tekilu koriste kao alkoholno pice da bi se osvezili i opustili.Medjutim ono sto vjerovatno malo ljudi zna to da je ona cak i u nekim slucajevima ljekovita.Agava, koja je jedan od glavnih sastojaka tekile pomaze cak i kod: lijecenja dijabetesa, probave, problema sa zubima,sinusima, zutici ,prehladi, pa i u nekim slucajevima cak i kod menstruacionih problema.Tekila moze biti prirodna i ' sa dodatnim sastojcima ' , ako zelite da posle ispijanja Tekile nema jutarnjem mamurluka i zelite da se osjecate dobro,onda pijte samo 100% prirodne tekile.

Danasnje fabrike tekila zaradjuju godisnje milijune dolara na proizvodnji ovog osvjezavajuceg alkoholnog pica.Tekila je takodjer cak i ipsijana u mnogim medijima, npr na seriji kao sto je npr "Sex and the city", kokteli su bilinajomiljenije pice glavnih dama.A takodje je interesantra informacija da su se nekada stavljali crvi u koktele, i ako se crvi raspadnu to znaci da je tajkoktel otrovan i danije dobar za pice, a ako crvi ostanu onakvi kakvi su i bili, onda je koktel dobar za pice i vjerovatno ga mozete piti.

Postoji 5 vrsta tekile, a one su:

*Oro ("zlatna") – tekila koja je " veoma mlada i neiskvarena", a pravi se od karamela, šecera ili glicerina i dodaju

se razni drugi sastojci po zelji.

*Blanco ("bijela") ili plata ("srebrna") – novo i cisto bijelo alkoholno pice.

*Reposado ("odležala") – minimalno 2 mjeseca, ali nesto krace od godinu dana mora cuvana u hrastovim bacvama radi okusa.

*Ańejo ("stara" ili "odredeno godište") – minimalno stara godinu dana, ali manje od 3 godine cuvana u hrastovim bacvama.

*Extra ańejo ("extra stara")– minimalno je 3 godine cuvana u hrastovim bacvama.

A takodje je interesantno i to da tekila ima i svog "pretka", on se zvao: "pulque".

A prica ide ovako:

Jednog dana je bilo grmljevito, i grom je udario u drvo agave,tada je iz Agave potekao veoma sladak alkoholni sok koji je bio veoma ukusan, Actezi, koji su tada zivjeli tamo su vjerovali da je to bozanski dar.Tekila se proizvodi sa 30 do 40% alkohola tako da pazite sta kupujete.Takodje je interesantno da u svijetu postoji preko odprilike 200 proivodjaca tekile.Tekila je svoju proizvodnju promjenila nekoliko puta za 400-tinjak godina.

Tekila kakvu danas poznajemo pocela se proizvoditi pocetkom 19. stoljeća u Gvadalahari, a u 20. stoljeću postalaje popularna širom svijeta. Polja plave agave i drevne destilerije u okolici Tekile danas su na popisu svjetske baštine.Neke se vrste tekile i dalje proizvode u porodicnim destilerijama, dok se najpoznatije proizvode u velikimmultinacionalnim korporacijama. U Meksiku preko 100 destilerija proizvodi 600 vrsta tekile, dok je ukupnoregistrovano preko 2000 vrsta tekile.